info & contact
 
gedachtegoed
movements
muziek
lezingen  
cartoons
agenda
geschiedenis
bibliotheek
websites
citaat
oefening
vraag het Dorine
Homepage: Nederlandse startpagina: movements

Ouspensky Stichting
bijgewerkt tot: 20-11-2001

lees dit eerst

Hoofdstuk 4 van 'The Pursuit of the Present'
door Henri Thomasson

 

Werken met de Movements

Wanneer je bij jezelf naar binnen wilt gaan, moet je de juiste houding vinden voor het fysieke lichaam, anders zul je niet in staat zijn deze inspanning lang vol te houden.

Dit is alleen mogelijk wanneer alle lichaamsdelen rond de kern ontspannen zijn. Een rechte rus houdt zowel het hoofd als de organen in een rechte lijn die de verbinding vormt tussen het individu en het centrum van de aarde. Dan wordt het mogelijk de aandacht van alle lichaamsdelen te verzamelen op één plaats en die niet te laten verspreiden over de ledematen of de zintuigen. Wat gewoonlijk een grove, fragmentarische en meestal illusoire sensatie van gewaarzijn is, wordt dan een directe sensitieve centrale trilling die werkelijk 'het gewaarzijn van mijzelf' genoemd mag worden.

In deze houding kan een speciaal niveau van aandacht bereikt worden. Daarbij geeft deze houding een duidelijk gewaarzijn van de twee naturen van de mens: de ene natuur behoort tot de buitenwereld en de andere tot de mysterieuze bron van het leven zelf.

Alle fysieke processen die in het dagelijks leven in het lichaam plaatsvinden behoren tot de eerste natuur. Als we ons opeens realiseren hoe gemakkelijk we bij de meeste van onze inspanningen onze aandacht laten afglijden in het gewoonlijk functioneren van onze gedachten en het hele scala van onze dagelijkse pleziertjes en lijden, hebben we een duidelijk beeld van de smaak en de kwaliteit van de lagere wereld.

Wanneer alle gedachten en verbeeldingen wegvallen en alleen de trillingen van het levende lichaam onze aandacht hebben, wordt de andere wereld toegankelijk. Hier worden alle gewoonlijke motieven van wensen en nieuwsgierigheid volkomen onwerkelijk en verschijnt er een nieuwe manier van denken, bevrijd van iedere vorm, en wordt er een pure en heel fijne energie voortgebracht.

Het is mogelijk om deze beide werelden tegelijkertijd te ervaren, maar daar moet een nieuw soort relatie tussen de twee voor gevestigd worden, en de huidige staat, waarin de buitenwereld alles opeist, moet herzien worden. De lagere natuur zal ten dienste moeten staan van de hogere, want iets dat passief is kan niet meer dan ondergeschikt zijn aan dat wat actief is.